arrow-right arrow-down arrow ticket cross play doorway link hexagon divider facebook twitter instagram linkedin youtube divider-small dogs guy-with-dog locker stroller wheelchair checkmark double-arrow email phone search phone2 quotes icon-people icon-ruler icon-stars icon-clover icon-flower icon-global icon-toy icon-balloon icon-whatsapp
Nationale Kinderherdenking 2020

Educatief programma

In de weken vóór de Nationale Kinderherdenking 4 mei wordt een verdiepend, educatief programma georganiseerd. Het bestaat uit 5 deelprojecten. Lees meer over de deelprojecten.
 1. De Verhalendag
  Op 8 april was de Verhalendag, dé kick-off van alle activiteiten in de opmaat naar de Nationale Kinderherdenking 4 mei. Tijdens de Verhalendag gingen volwassenen, die zelf de oorlog hebben meegemaakt of hun ouders of veteranen die op vredesmissie zijn geweest, in Madurodam in gesprek met kinderen van 11 of 12 jaar. 
 2. Aan de praat met veteranen
  Leven in vrijheid is niet vanzelfsprekend. Sterker nog: onze vrijheid wordt wereldwijd nog steeds bevochten. In samenwerking met het Veteraneninstituut organiseerden we in 2019 voor het eerst gesprekken tussen Nederlandse oorlogsveteranen, Nederlandse kinderen die hier geboren zijn en kinderen die gevlucht zijn uit een oorlogssituatie en nu in Nederland wonen. Ook dit jaar wordt ‘Aan de praat met veteranen’ weer georganiseerd.
 3. Nationaal Kinderherdenkingskoor
  Zingen verbindt én is voor iedereen toegankelijk. Zo'n 300 kinderen uit groep 5, 6 en 7 van verschillende basisscholen uit het hele land kregen in aanloop naar 4 mei een aantal professionele muzieklessen. Zij vormden uiteindelijk samen één koor dat wordt aangevuld met enkele kinderkoren uit verschillende regio’s.
 4. Samen werken aan eerbetoon
  Een nieuwe vorm van eerbetoon bedenken en uitvoeren. Dát was het nieuwe project ‘Samen werken aan eerbetoon’ in een notendop. Het project werd uitgevoerd in samenwerking met de organisatie Art-S-Cool en Scouting Nederland. Het nieuwe eerbetoon kreeg een prominente plek tijdens de Nationale Kinderherdenking 4 mei 2021.
 5. Challenge: wat doe jij voor vrijheid?
  In dit deelproject werden kinderen door middel van challenges uitgedaagd om zelf na te denken om bij te dragen aan de Nationale Kinderherdenking.