arrow-right arrow-down arrow ticket cross play doorway link hexagon divider facebook twitter instagram linkedin youtube divider-small dogs guy-with-dog locker stroller wheelchair checkmark double-arrow email phone search phone2 quotes icon-people icon-ruler icon-stars icon-clover icon-flower icon-global icon-toy icon-balloon icon-whatsapp
NKH gaat door zonder publiek

Digitaal videolespakket: Verhalen in Beeld

Vanwege de uitzonderlijke omstandigheden in Nederland heeft de organisatie van de Nationale Kinderherdenking 4 mei een alternatief programma samengesteld. Inspringend op het thuisonderwijs en de digitale vormen van lesgeven die in een stroomversnelling zijn geraakt, hebben we en videolespakket voor basisscholieren en (thuis)docenten samengesteld: Verhalen in Beeld. Vijf indrukwekkende oorlogsverhalen, verteld door vijf bijzondere Nederlanders.

Het videolespakket ‘Verhalen in Beeld’ is een reeks van vijf indrukwekkende (oorlogs)verhalen, allemaal verteld vanuit een ander perspectief. Zo vertelt de bekende acteur Bram van der Vlugt (85 jaar) hoe hij samen met zijn broertje en vader het bombardement in het Haagse Bezuidenhout overleefde en vertelt Lukas (17 jaar) het verhaal hoe zijn opa en oma een Jappenkamp overleefden in Nederlands-Indië. Ook wordt er stilgestaan bij andere oorlogen in de decennia daarna. Want hoe is het eigenlijk om te vechten voor andermans vrijheid tijdens een vredesmissie? Stuk voor stuk verhalen die het waard zijn om verteld te worden, doorverteld te worden aan kinderen. En de toekomstige generatie van Nederland door middel van simpele opdrachten na te laten denken over vrijheid, oorlog en herdenken.

Het lespakket wordt gratis beschikbaar gesteld en is bedoeld als gespreksstarter voor alle kinderen en (thuis)docenten in Nederland. De video’s zijn zowel in zijn geheel als individueel te bekijken. Het lespakket bestaat uit vijf delen, ieder met een verschillende invalshoek over oorlog en vrijheid, vanuit verschillende oorlogssituaties.

Hoe kun je het videolespakket gebruiken?

Bekijk de 5 videos in volgorde als opmaat naar 4 mei. Per dag kun je bijvoorbeeld een video behandelen en de opdracht erbij maken en bespreken. Zo komen veel verschillende thema’s en invalshoeken aan bod om de kinderen mee te nemen in de herdenking van 4 mei.

Video 1: Bram van der Vlugt vertelt over de Tweede Wereldoorlog.

De 85-jarige acteur vertelt op een indrukwekkende manier hoe hij samen met zijn vader en zijn broertje het bombardement op het Bezuidenhout in Den Haag overleefde.

Naar video #1 (incl. opdracht)

Bekijken via Lessonup

.

Video 2: Lukas Zwanenburg, 17 jaar oud en is wethouder van Madurodam.

Hij vertelt over het oorlogsverhaal en de ervaringen van zijn opa en oma in het 'jappenkamp' in Nederlands-Indië.

Naar video #2 (incl. opdracht)

Bekijken via Lessonup

Leila

Video 3: Leila Prnjavorac is presentator en vrijheidsambassadeur van Den Haag.

Zij vertelt het indrukwekkende verhaal van haar vlucht als 9-jarig meisje met haar ouders en broertje uit toenmalig Joegoslavië.

Naar video #3 (incl. opdracht)

Bekijken via Lessonup

Video 4: Ger de Wind vertelt op bijzonder gedetailleerde wijze zijn verhaal

...als kind uit een Joods-Katholiek gezin tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Hij was 8 jaar toen de oorlog begon en herinnert zich nog goed wat er voor dingen gebeurden tijdens zijn lagere school periode. Hij verliest een groot deel van zijn familie in Auschwitz.

Naar video #4 (incl. opdracht)

Bekijken via Lessonup

Video 5: Maaike Hoogewoning heeft verschillende vredesmissies gedaan

...van Afghanistan tot Polen of bijv. het werken op een schip van de Marine.
Ze is veteraan en operatieassistent, en ze vertelt over haar ervaringen in Afghanistan: oorlog in de Operatiekamer.

Naar video #5 (incl. opdracht)

Bekijken via Lessonup

Doe mee aan het allergrootste kindereerbetoon

Meld je aan voor een bloem en deel jouw vrijheidswens met de rest van Nederland! 

Bovenstaande videolessen zijn ook beschikbaar via
lessonup. Klik op de link hieronder om er direct naartoe te gaan.