arrow-right arrow-down arrow ticket cross play doorway link hexagon divider facebook twitter instagram linkedin youtube divider-small dogs guy-with-dog locker stroller wheelchair checkmark double-arrow email phone search phone2 quotes icon-people icon-ruler icon-stars icon-clover icon-flower icon-global icon-toy icon-balloon icon-whatsapp
NKH gaat door zonder publiek

Digitaal videolespakket

Ga aan de slag met ons gratis lespakket ‘Verhalen in beeld’: video’s, vragen en opdrachten over oorlog, herdenken en vrijheid
Het videolespakket ‘Verhalen in Beeld’ is een reeks van 8 indrukwekkende verhalen, allemaal verteld vanuit een ander perspectief. Zo vertelt de bekende acteur Bram van der Vlugt (85 jaar) hoe hij samen met zijn broertje en vader het bombardement in het Haagse Bezuidenhout overleefde en vertelt Lukas (17 jaar) het verhaal hoe zijn opa en oma een Japans interneringskamp overleefden in Nederlands-Indië. Ook wordt er stilgestaan bij andere oorlogen in de decennia daarna. Want hoe is het eigenlijk om te vechten voor andermans vrijheid tijdens een vredesmissie? Deze indrukwekkende verhalen zijn het waard om verteld te worden en doorverteld te worden aan kinderen. Met als doel de toekomstige generatie van Nederland door middel van simpele opdrachten na te laten denken over vrijheid, oorlog en herdenken.

Video: Kinderen in gesprek met Martin Wijnen over de situatie in Oekraïne

Hoe kun je het videolespakket gebruiken?

Volg de 8 lessen in opmaat naar de Nationale Kinderherdenking 4 mei met jouw klas. Het lespakket is gratis beschikbaar en bedoeld als gespreksstarter voor alle kinderen en (thuis)docenten in Nederland. De video’s zijn vrij te gebruiken. De volgorde bepaal je zelf. Per dag kun je bijvoorbeeld met jouw klas een video behandelen. Bij elke video hoort een opdracht en vragen. Zo komen veel verschillende thema’s en invalshoeken aan bod om kinderen mee te nemen in de herdenking van 4 mei.

Bekijk hier alvast alle video’s uit het lespakket:

Video: Bram van der Vlugt vertelt over de Tweede Wereldoorlog

Bram vertelt op een indrukwekkende manier hoe hij samen met zijn vader en zijn broertje het bombardement op het Bezuidenhout in Den Haag overleefde.

Volg de les via LessonUp

Video: Lukas Zwanenburg, 17 jaar en was wethouder van Madurodam

Lukas vertelt over het oorlogsverhaal en de ervaringen van zijn opa en oma in het 'jappenkamp' in Nederlands-Indië.

Volg de les via LessonUp

Video: Leila Prnjavorac is presentator en vrijheidsambassadeur van Den Haag

Leila vertelt het indrukwekkende verhaal van haar vlucht als 9-jarig meisje met haar ouders en broertje uit toenmalig Joegoslavië.

Volg de les via LessonUp

Video: Maaike Hoogewoning heeft verschillende vredesmissies gedaan

Maaike is op verschillende vredemissies geweest, zo is zij bijvoorbeeld in Afghanistan geweest maar ook in Polen. Maaike heeft op ook een schip van de Marine gewerkt. Ze is een operatieassistent, en ze vertelt over haar ervaringen in Afghanistan: oorlog in de Operatiekamer.

Volg de les via LessonUp

Video: Rudi Hemmes over zijn ontspanning tijdens de Tweede Wereldoorlog

Rudi Hemmes (97) ontsnapte tijdens de Tweede Wereldoorlog uit Nederland naar Engeland om vanuit daar te vechten tegen de Duitsers.

Volg de les via LessonUp

Video: soldaat Jackson Rodrigues da Cruz over de vredesmissie in Bosnië

Als 21-jarige soldaat ging Jackson Rodrigues da Cruz op vredesmissie in Bosnië.

Volg de les via LessonUp

Video: Ileen over hoe ze uit Syrië vluchtte

Ileen vluchtte uit Syrië naar Nederland toen ze 7 jaar was. Daar woedt sinds 2011 een vreselijke burgeroorlog.

Volg de les via LessonUp

Video: het verhaal van George Maduro

Veel mensen weten niet dat Madurodam een oorlogsmonument is. Het park is vernoemd naar en geopend als een levende herinnering aan de Nederlandse oorlogs- en verzetsheld George Maduro. Hij leidde in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke aanval tegen de Duitsers. Bekijk zijn verhaal!

Volg binnenkort de les via LessonUp