arrow-right arrow-down arrow ticket cross play doorway link hexagon divider facebook twitter instagram linkedin youtube divider-small dogs guy-with-dog locker stroller wheelchair checkmark double-arrow email phone search phone2 quotes icon-people icon-ruler icon-stars icon-clover icon-flower icon-global icon-toy icon-balloon icon-whatsapp
Hoe leer je kinderen herdenken?
Hoe leer je kinderen beseffen hoe bijzonder het is dat wij in Nederland in vrijheid kunnen leven? Wat kunnen kinderen doen om hier bij stil te staan? Speciaal voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs heeft de Nationale Kinderherdenking 4 mei in samenwerking met EDG Media het lespakket Herdenken ontwikkeld.

Wat is herdenken?

Met het lespakket Herdenken leren kinderen wat herdenken is, wat het voor hen betekent, hoe ze kunnen herdenken, welke rituelen en tradities daarbij een rol spelen en hoe ze zelf een herdenkingsmoment kunnen vormgeven. Het pakket bestaat uit drie kant-en-klare lessen met duidelijke handleiding voor de leerkracht. 

Wil jij in aanloop naar 4 en 5 mei aan de slag in jouw klas? Kijk voor meer informatie op de website en vraag het lespakket aan. 

Les 1: De onmogelijke keuzes van Daan

Deze les brengt kinderen in de context van een fictieve oorlog die zich hier in Nederland afspeelt. Ze leren dat er in oorlogstijd moeilijke keuzes gemaakt moeten worden.

Lesduur: 45 minuten

Les 2: Het verhaal van George Maduro

Veel mensen weten niet dat Madurodam een oorlogsmonument is. Het park is vernoemd naar en geopend als een levende herinnering aan de Nederlandse oorlogs- en verzetsheld George Maduro. Zijn leven komt aan bod in les 2 van het lespakket 'Herdenken'.

Lesduur: 45 minuten

Les 3: Onze herdenking

De leerlingen bedenken aan de hand van de speciaal ontwikkelde herdenkingswijzer in kleine groepjes een eigen herdenkingsmoment en presenteren dit in de klas.

Lesduur: 60 minuten

Herdenken leert kinderen te beseffen dat zij in vrijheid kunnen leven. Op een manier die past bij hun belevingswereld.