arrow-right arrow-down arrow ticket cross play doorway link hexagon divider facebook twitter instagram linkedin youtube divider-small dogs guy-with-dog locker stroller wheelchair checkmark double-arrow email phone search phone2 quotes icon-people icon-ruler icon-stars icon-clover icon-flower icon-global icon-toy icon-balloon icon-whatsapp

Veelgestelde vragen

Nationale Kinderherdenking
Hier vind je een overzicht met veelgestelde vragen aan de Nationale Kinderherdenking en de bijhorende antwoorden.

Welke verschillende vakken zijn er?

Er zijn 5 vakken bij de Nationale Kinderherdenking 4 mei waarvoor je tickets kunt bestellen.

 1. Kids Only | Voor kinderen tot 14 jaar. Je staat in dit vak vlakbij het podium en beleeft de Nationale Kinderherdenking 4 mei vanaf de mooiste plek. Dit vak is alleen voor kinderen, als volwassene boek je een ticket Volwassen Familie vak.
 2. Kind Familie vak | Wil je liever bij je ouders/verzorgers staan? Dan moet je een ticket voor Kind Familie vak bestellen. 
 3. Volwassen Familie vak | Dit is de plek waar alle volwassenen plaatsnemen. Wil je samen met je kind(eren) blijven, boek dan voor je kinderen een ticket Kind Familie vak. 
 4. Rolstoel (publiekstribune) | Deze tribune is voor mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel. Het podium is verhoogd. Heb je een begeleider nodig? Zorg er dan voor dat die begeleider een ticket voor Rolstoelbegeleider bestelt. 
 5. Rolstoelbegeleider (publiekstribune) | Per rolstoelplek is er ruimte voor 1 begeleider. 
Wat zijn de huisregels van de NKH?

Bezoekers aan de Nationale Kinderherdenking dienen zich te houden aan de volgende huisregels:

 1. Het is niet toegestaan andere genodigden lastig te vallen.
 2. Het is niet toegestaan de orde te verstoren voor, tijdens of na afloop van de herdenking.
 3. Het is niet toegestaan om protestuitingen, zoals vlaggen en spandoeken, te tonen voor, tijdens of na afloop van de herdenking.
 4. Gebruik geen paraplu tijdens de herdenking als het gaat regenen. Je ontneemt hiermee het zicht van de kinderen die achter je staan.
 5. Van de NKH worden opnames gemaakt. Het is een waardige herdenking en we vragen je om niet te zwaaien als je in beeld komt.
 6. Verder zijn de algemene huisregels van Madurodam van kracht.
 7. Bij het niet opvolgen van bovenstaande, behoudt de organisatie zich het recht voor overtreders hiervan, van het terrein te verwijderen. 
Wat voor kleding moet ik dragen tijdens de NKH?

Begin mei kan het overdag al mooi en zonnig zijn, maar het koelt 's avonds nog behoorlijk af. We adviseren je om kleding met laagjes aan te trekken. Als het gaat regenen, doe dan een goede regenjas of -poncho aan. We verzoeken je vriendelijk om geen paraplu op te zetten, omdat kinderen achter je dan niets meer kunnen zien. 

Kan ik gebruikmaken van de parkeergarage van Madurodam?

Je kunt gebruikmaken van de parkeergarage bij Madurodam. De hefboom van de parkeerplaats is vanaf 20.10 uur open, zodat je gratis uit kunt rijden nadat de Nationale Kinderherdenking afgelopen is. Ga je eerder weg, dan betaal je zelf het reguliere parkeertarief van € 11,-. 

Houd er rekening mee dat de parkeerplaats op 4 mei ook geopend is voor reguliere parkgasten. Het kan druk zijn, omdat 4 mei in de meivakantie valt. Ons advies is om zoveel mogelijk op de fiets of met het openbaar vervoer te komen.

Parkeren is ook mogelijk in Q-Park Malieveld. Neem vervolgens tram 9 richting Scheveningen Noord en stap uit bij halte Madurodam. Je ben er al in een paar minuten. 

Is de NKH rolstoeltoegankelijk?

Ja, de Nationale Kinderherdenking is toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Dat geldt ook voor het defilé en eerbetoon in het Park. Madurodam is uitgerust met alle faciliteiten voor mindervaliden zoals MIVA toiletten. Bij het aanmelden kun je aangeven dat je gebruik wilt maken van een rolstoelplek. Per rolstoelplek is ruimte voor 1 begeleider. 

De NKH wordt gefilmd en er worden foto's gemaakt, wat doen we daarmee?

De Nationale Kinderherdenking 4 mei wordt gefilmd en uitgezonden via livestreams. Ook worden er foto's gemaakt. Film- en beeldmateriaal wordt voor publicitaire doeleinden gebruikt. Het kan dus zijn dat jij in beeld wordt gebracht. Als je dat liever niet wilt, volg dan de Nationale Kinderherdenking thuis via de livestream.

Aan alle kinderen en volwassenen die bij de NKH aanwezig zijn, vragen wij om niet te zwaaien naar de camera's. Het is een waardige herdenking.

Hoe kan ik de Nationale Kinderherdenking steunen?

Om de Nationale Kinderherdenking mogelijk te maken, is onder andere hulp van sponsors en partners nodig. Er zijn verschillende mogelijkheden om de NKH te ondersteunen, hierover lees je meer op deze pagina

Hoe kan ik op school aandacht besteden aan oorlog, herdenken en vrijheid?

De Nationale Kinderherdenking 4 mei heeft in samenwerking met EDG Media het lespakket 'Herdenken' ontwikkeld. Het zijn drie kant-en-klare lessen waarin kinderen uit groep 7 en 8 spelenderwijs leren wat herdenken is en waarom het zo belangrijk is om te beseffen dat we in een vrij land leven. Je leest er hier meer over. 

Waar kan de pers zich aanmelden?

Pers kan zich aanmelden bij pers@nationalekinderherdenking.nl.

 

Staat jouw vraag er niet bij?

Neem dan contact met ons op. Je kunt ons telefonisch bereiken op 070 416 24 00 of gebruikmaken van het contactformulier.