arrow-right arrow-down arrow ticket cross play doorway link hexagon divider facebook twitter instagram linkedin youtube divider-small dogs guy-with-dog locker stroller wheelchair checkmark double-arrow email phone search phone2 quotes icon-people icon-ruler icon-stars icon-clover icon-flower icon-global icon-toy icon-balloon icon-whatsapp

Nationale Kinderherdenking 2022

Wat zou jij doen als er plotseling een 13-jarige jongen voor je deur staat en jou om hulp vraagt omdat zijn ouders net zijn opgepakt? En zou je iemand verraden in ruil voor de vrijheid van je moeder of vader? Welke keuzes maak jij voor vrijheid? Deze vragen zijn actueler dan ooit. Dat laat de oorlog in Oekraïne zien. Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Vrijheid is niet altijd een keuze. Daar moet je aan blijven werken, want het is nooit af.

Dit jaar werd de Nationale Kinderherdenking 4 mei (NKH) voor de zevende keer georganiseerd. De NKH is een interactieve herdenking voor, door en met alle kinderen van 8 tot 14 jaar in Nederland. De NKH geeft kinderen de mogelijkheid om op hun eigen manieren te herdenken en stil te staan bij het belang van herdenken en vrijheid. 

Waarom meedoen? 

Tijdens de NKH kon je meezingen met de 300 kinderen van het Nationale Herdenkingskoor. Je kon luisteren naar het indrukwekkende verhaal van een kind dat nu in Nederland woont en zelf een oorlog heeft meegemaakt. Naast de interactieve dilemma’s herdachten we met zang, dans en toneel samen alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de oorlogen daarna. Samen met de 6000 kinderen en families op het voorplein in Madurodam waren we om klokslag 20:00 twee minuten stil. Ook zag je hoe de burgemeester van Madurodam samen met de burgemeester van Den Haag een krans legde bij het gedenkmonument van George Maduro. Daarna liep het publiek mee met een bijzonder defilé, een bijzondere optocht, waar we stilstonden bij het monument op de Dam in het park en waar kinderen en families zelf ook een eerbetoon konden brengen.

Hoe kon je meedoen?

Je kon op twee manieren aan de NKH meedoen: door naar de herdenking op het voorplein van Madurodam te komen of thuis te kijken met je familie en mee te doen aan de interactieve livestream, die vanaf het voorplein werd uitgezonden. Tijdens de uitzending op 4 mei kwamen kijkers en het publiek voor verschillende dilemma’s te staan. Met kleine verhalen die de oorlog tastbaar maken, werden zij uitgedaagd om keuzes over oorlog en vrijheid te maken. Hoe lastig ook.

Wat kun je verder doen?  

In aanloop naar de NKH deelden we verhalen over vrijheid en herdenken vanuit het besef: ‘Stel je voor dat er oorlog was’. Voor kinderen, ouders en leraren boden we een vijfdelig educatief programma:.

Meer informatie over de 7e editie die op 4 mei 2022 plaats heeft gevonden?
Meer foto's zien?