Nationale Kinderherdenking 2022
Dit jaar werd de Nationale Kinderherdenking 4 mei (NKH) voor de zevende keer georganiseerd. De NKH is een interactieve herdenking voor, door en met alle kinderen van 8 tot 14 jaar in Nederland. De NKH geeft kinderen de mogelijkheid om op hun eigen manieren te herdenken en stil te staan bij het belang van herdenken en vrijheid.
Waarom meedoen?
Tijdens de NKH kon je meezingen met de 300 kinderen van het Nationale Herdenkingskoor. Je kon luisteren naar het indrukwekkende verhaal van een kind dat nu in Nederland woont en zelf een oorlog heeft meegemaakt. Naast de interactieve dilemma’s herdachten we met zang, dans en toneel samen alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de oorlogen daarna. Samen met de 6000 kinderen en families op het voorplein in Madurodam waren we om klokslag 20:00 twee minuten stil. Ook zag je hoe de burgemeester van Madurodam samen met de burgemeester van Den Haag een krans legde bij het gedenkmonument van George Maduro. Daarna liep het publiek mee met een bijzonder defilé, een bijzondere optocht, waar we stilstonden bij het monument op de Dam in het park en waar kinderen en families zelf ook een eerbetoon konden brengen.
Hoe kon je meedoen?
Je kon op twee manieren aan de NKH meedoen: door naar de herdenking op het voorplein van Madurodam te komen of thuis te kijken met je familie en mee te doen aan de interactieve livestream, die vanaf het voorplein werd uitgezonden. Tijdens de uitzending op 4 mei kwamen kijkers en het publiek voor verschillende dilemma’s te staan. Met kleine verhalen die de oorlog tastbaar maken, werden zij uitgedaagd om keuzes over oorlog en vrijheid te maken. Hoe lastig ook.
Wat kun je verder doen?
In aanloop naar de NKH deelden we verhalen over vrijheid en herdenken vanuit het besef: ‘Stel je voor dat er oorlog was’. Voor kinderen, ouders en leraren boden we een vijfdelig educatief programma:.