arrow-right arrow-down arrow ticket cross play doorway link hexagon divider facebook twitter instagram linkedin youtube divider-small dogs guy-with-dog locker stroller wheelchair checkmark double-arrow email phone search phone2 quotes icon-people icon-ruler icon-stars icon-clover icon-flower icon-global icon-toy icon-balloon icon-whatsapp
Nationale Kinderherdenking 2020

Nationale Kinderherdenking 2021

Kijk op 4 mei van 19:30 tot 20:15 uur live mee
Oorlog gaat over groot. Grote conflicten, enorme aantallen slachtoffers en blijvende impact op het leven van iedereen die ermee te maken heeft. Maar de omvang van oorlog is in al die grootsheid niet te bevatten. Het zijn de kleine verhalen die oorlog tastbaar maken. Deze verhalen staan centraal tijdens de Nationale Kinderherdenking 4 mei in Madurodam. 

De Nationale Kinderherdenking is dé herdenking voor, door en met kinderen. Het is een online herdenkingsevenement dat op 4 mei van 19:30 tot 20:15 uur live wordt uitgezonden via deze website en Omroep West. Tijdens de herdenking laten we zien dat iedereen het verschil kan maken. Dat het zin heeft om je uit te spreken en te vechten voor wat je belangrijk vindt. Hoe klein je ook bent. 

Natuurlijk herdenken we tijdens de Nationale Kinderherdenking de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en anderen die omgekomen zijn in oorlogssituaties en vredesmissies in de decennia daarna. Maar we koppelen die grote, abstracte situaties aan herkenbare, kleine verhalen van toen en nu. We creëren een beleving waaraan iedereen mee kan doen.  

Het programma in het kort

De Nationale Kinderherdenking is op 4 mei van 19:30 tot 20:15 uur. Alvast een tipje van de sluier:

 • Introductie
  Stel je voor …  je ziet een verlaten Madurodam. Dan zie je Kees, een jongen van 10. Hij fluistert. “Ssst … Dag allemaal. Goed dat je meedoet. Ik ben in Madurodam en om 20:00 uur is het hier ook 2 minuten stil. Dan herdenken we de doden van de oorlog. Maar voor het zover is, moet ik nog wat dingen uitzoeken. Waarom leggen we eigenlijk een krans en hoe moet dat? En wie herdenken we precies? En ik moet Hanin vinden. Ze gaat een krans leggen met de burgemeester. Die moet ik trouwens ook nog vinden. Jullie kunnen me helpen. Pak je telefoon of tablet en ga naar de Instagrampagina @nationalekinderherdenking4mei. Daar lossen we samen voor 20:00 uur raadsels op!”
 • (Online) zoektocht door het park
  Er volgt een (online) zoektocht door het lege park. Kees leert meer over het verhaal van George Maduro, ontmoet de burgemeester en vindt aangrijpende foto’s van kinderen in de oorlog. Langzaam komen er meer mensen in Madurodam. Een koor zingt het nieuwe herdenkingslied, er is een prachtige dans en we maken kennis met Hanin, een meisje dat een paar jaar geleden uit Syrië vluchtte. 
 • 2 minuten stilte
  Om 20:00 uur leggen we onze telefoons en tablets aan de kant en houden we 2 minuten stilte. 
 • Kranslegging en eerbetoon 
  Na de 2 minuten stilte wordt er een krans gelegd in Madurodam en is er een eerbetoon. Het eerbetoon hebben kinderen in de weken voor de Nationale Kinderherdenking zelf bedacht. Middenin Madurodam staat een grote vogel en kinderen dragen hier zelfgemaakte vogels naartoe. Het eerbetoon is een symbolische handeling door een kleine groep kinderen en een kind draagt een zelfgeschreven gedicht over oorlog en vrede voor.

Herdenk mee op 4 mei

De Nationale Kinderherdenking wordt op 4 mei van 19:30 tot 20:15 uur live wordt uitgezonden via deze website en Omroep West. Herdenk je mee?