arrow-right arrow-down arrow ticket cross play doorway link hexagon divider facebook twitter instagram linkedin youtube divider-small dogs guy-with-dog locker stroller wheelchair checkmark double-arrow email phone search phone2 quotes icon-people icon-ruler icon-stars icon-clover icon-flower icon-global icon-toy icon-balloon icon-whatsapp
verhalendag_header

Verhalendag

Luister naar verhalen van ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog, veteranen en erfgoeddragers

Elk jaar weer is de Verhalendag het startsein van alle educatieve projecten in de opmaat naar de Nationale Kinderherdenking 4 mei (NKH): een herdenking voor, door en met kinderen. Tijdens Verhalendag staat het doorgeven van verhalen over oorlog en onderdrukking centraal. Dit wordt door verschillende personen en op verschillende manieren gedaan: ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog, veteranen en kinderen delen persoonlijke ervaringen met vrijheid en oorlog aan toekomstige generaties.

Kinderen vertellen verhalen door

Vier erfgoeddrager, kinderen uit Amsterdam en Den Bosch, gaven tijdens de Verhalendag 2022 verhalen door van mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Zo deelde Rana (11 jaar) uit Eindhoven bijvoorbeeld het verhaal van Frans de Wit (95) die van dichtbij meemaakte hoe een schuilkelder werd gebombardeerd en waarbij 42 mensen omkwamen. Ook voerde een schoolklas het persoonlijk drama van Lous Steenhuis (81 jaar) als een toneelstuk op, dat door en met kinderen is bedacht en uitgevoerd. Lous belandde als klein kind tijdens de oorlog in een weeshuis en werd daarna naar verschillende concentratiekampen gestuurd, maar kwam gelukkig weer thuis.

Programma Verhalendag: Dieuwertje Blok

Om 11.00 uur startte de Verhalendag in Madurodam in Den Haag, waarbij 300 kinderen aanwezig zijn, dit jaar met de familiegeschiedenis van Dieuwertje Blok. Presentatrice Blok werd in een Joodse familie geboren. Veel van haar familieleden overleefden de Tweede Wereldoorlog niet. Nadat de schoolklas het persoonlijke drama van Lous Steenhuis daarna als een toneelstuk opvoerden, werd het Denkboek aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport uitgereikt. Dit Denkboek is door het Nationaal Comité 4 en 5 mei uitgebracht en daagt kinderen uit om zelf na te denken over verhalen over oorlog en de betekenis van herdenken, vieren, vrijheid en democratie. Twaalf ooggetuigen, veteranen, kransleggers en erfgoeddragers vertellen daarna vanaf 12.00 uur tot 14.00 uur hun verhaal aan groepen kinderen in het park. Tijdens deze gesprekken kunnen kinderen vragen stellen en met elkaar in gesprek gaan over vrijheid.

Bekijk hieronder de foto's

Momenteel worden staand-formaat foto's niet correct weergegeven in de galerijen. Dit wordt spoedig opgelost.