arrow-right arrow-down arrow ticket cross play doorway link hexagon divider facebook twitter instagram linkedin youtube divider-small dogs guy-with-dog locker stroller wheelchair checkmark double-arrow email phone search phone2 quotes icon-people icon-ruler icon-stars icon-clover icon-flower icon-global icon-toy icon-balloon icon-whatsapp
Verhalendag 24 header

Nationale Verhalendag

Verhalen maken indruk op honderden kinderen in Madurodam
Op dinsdag 9 april vond de Nationale Verhalendag plaats in Madurodam, traditiegetrouw één maand voor de Nationale Kinderherdenking op zaterdag 4 mei. Honderden kinderen uit het hele land luisterden naar de persoonlijke verhalen van de laatste ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog en bekende Nederlanders, zoals schrijfster en actrice Isa Hoes.
GM Munt

Voorzitter van de Stichting Nationale Kinderherdenking 4 mei Martin Wijnen sprak de kinderen toe en wees hen op de kwetsbaarheid van vrijheid, waarna de burgemeester van Madurodam Noor (15 jaar) het eerste exemplaar van de ‘George Maduro-coin’, welke gegeven wordt aan kinderen en jongeren die iets bijzonders doen voor een ander, overhandigde aan staatssecretaris Vivianne Heijnen.

Nazar_

De laatste ooggetuigen en veteranen brachten de verhalen, waarvan sommige alweer tachtig jaar geleden plaatsvonden, weer tot leven. Tijdens de Nationale Verhalendag stonden niet alleen de verhalen van de Tweede Wereldoorlog centraal, ook situaties uit andere oorlogssituaties en vredesmissies in de decennia hierna kwamen aan bod. Zo sprak Nazar Luskov, gevlucht uit Oekraïne, over het echte leven in een oorlogsgebied.

Verhalendag 2024 kinderen luisteren

Het programma werd muzikaal omlijst door de talentvolle pianist Christian Gilissen en de populaire zangeres Emma Kok. Christian opende de Nationale Verhalendag met een klassiek pianostuk. Emma zong haar lied 'Strijder'. Samen brachten zij het lied 'Imagine' van John Lennon ten gehore.

Dankzij de Nationale Verhalendag én de Nationale Kinderherdenking 4 mei wordt voorkomen dat de geschiedenis in vergetelheid raakt en behouden de verhalen hun gezicht.

Hieronder kun je een korte terugblik op de Nationale Verhalendag bekijken.

Bestel je gratis tickets voor de Nationale Kinderherdenking 4 mei

Kom of kijk naar de Nationale Kinderherdenking 4 mei. Je kunt gratis tickets bestellen. Wees er op tijd bij, dan heb je de mooiste plek. Liever vanuit huis kijken? Dat kan ook via de livestream die via deze site te bekijken is. 

  • Optreden Emma
  • Optreden Emma
Emma zong haar lied 'Strijder'
  • Kinderen luisteren
  • Kinderen luisteren
Kinderen luisteren naar de verhalen
  • Isa Hoes
  • Isa Hoes
Isa Hoes vertelde de kinderen over haar joodse moeder

Deelnemen aan de Nationale Verhalendag in 2025

Voor de Nationale Verhalendag worden elk jaar 12 scholen uitgekozen om naar Madurodam te komen. Wil jij met jouw school de Nationale Verhalendag in 2025 bijwonen? Stuur dan een mail naar info@nationalekinderherdenking.nl