arrow-right arrow-down arrow ticket cross play doorway link hexagon divider facebook twitter instagram linkedin youtube divider-small dogs guy-with-dog locker stroller wheelchair checkmark double-arrow email phone search phone2 quotes icon-people icon-ruler icon-stars icon-clover icon-flower icon-global icon-toy icon-balloon icon-whatsapp

Verhalendag

Op 8 april was de Verhalendag, dé kick-off van alle activiteiten in de opmaat naar de Nationale Kinderherdenking 4 mei. Zoals elk jaar was het een bijzondere dag met zeer indrukwekkende verhalen uit diverse hoeken van de samenleving. Benieuwd? Bekijk de video!

Samen in gesprek

Tijdens de Verhalendag gaan volwassenen, die zelf de oorlog hebben meegemaakt of hun ouders of veteranen die op vredesmissie zijn geweest, in Madurodam in gesprek met kinderen van 11 of 12 jaar. Door hun persoonlijke verhaal te vertellen, brengen zij de weerslag van oorlog op hun leven en het belang van vrede en vrijheid over op toekomstige generaties. Hierbij gaat het zowel om de Tweede Wereldoorlog als om huidige oorlogen. 

Zo deelde oud-presentator en journalist Frits Barend met zijn kleinzoon hun familiegeschiedenis met de Tweede Wereldoorlog. Van Frits vaderskant overleefden alleen zijn vader, broer en tante de oorlog. 

Ook deelde de 11-jarige Kaan Kusdili uit Amsterdam als erfgoeddrager het verhaal van Jan Bosman. Jan Bosman woonde als klein jongetje tijdens de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam, waar hij het bombardement van 17 juli 1943 van dichtbij meemaakte. 

Jongere generaties

Het doel van de Verhalendag is het overbrengen van verhalen naar de jongere generaties, zodat de kinderen stilstaan en het besef krijgen dat onze vrijheid niet vanzelfsprekend is. Minstens zo belangrijk zijn de verhalen van kinderen die zelf een oorlog hebben meegemaakt. Zo vertelt op 4 mei een kind uit Syrië zijn/haar eigen verhaal. Hiermee brengen we het besef van oorlog en niet vrij zijn dichterbij zodat de kinderen het gaan herkennen en uiteindelijk beseffen dat zij er nu zelf ook al wat aan kunnen doen.