
Succesvolle eerste editie
In het kader van tachtig jaar vrijheid en in aanloop naar de Nationale Kinderherdenking 4 mei, liepen kinderen van 10 tot 13 jaar twee aan twee om in gesprek te gaan met leeftijdsgenoten die een oorlog hebben meegemaakt, veteranen en ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog.
Ook burgemeester Jan van Zanen liep mee, samen gedeputeerde Meindert Stolk en directeur van de Stichting Nationale Kinderherdenking Dorien Korsten.
Bij de startpunten werden rood-wit-blauwe dennenappels uitgedeeld die bij aankomst in Madurodam in het logo van de Loop voor Hoop werden gestoken. Het is de ambitie om de Loop voor Hoop de komende jaren verder uit te breiden.
Loop voor Hoop in beeld
Bekijk hieronder de korte videoregistratie en het fotoalbum van deze bijzondere wandeling.
De wereld van een ander begrijpen
Het thema van deze speciale tiende editie is ‘Hoop’. De Loop voor Hoop is een nieuw evenement onder de vlag van de Nationale Kinderherdenking 4 mei. Met de Loop voor Hoop wordt benadrukt hoe belangrijk het is om actief bij te dragen aan het behoud van vrijheid.
Door samen te lopen, lieten deelnemers zien dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is, maar iets waarvoor iedereen zich moet blijven inzetten om te zorgen dat Nederland nog eens tachtig jaar vrijheid kan vieren. Vandaag, op de dag van hoop (witte donderdag voor Pasen), gingen de kinderen dan ook met elkaar in gesprek om zo de wereld van een ander te begrijpen en te laten beseffen dat er hoop is.
Burgemeester Jan van Zanen liep mee vanaf het Vredespaleis en vertelt:
"Den Haag, als internationale stad van vrede en recht, draagt een bijzondere verantwoordelijkheid om de verhalen van toen door te geven aan de generaties van nu. Ik vond het erg bijzonder om samen met kinderen deze betekenisvolle wandeling te maken. Juist hier, met plekken als de Waalsdorpervlakte, het Vredespaleis en Madurodam, komt de waarde van vrijheid dichtbij. Het is hartverwarmend om te zien hoe de nieuwe generatie zich inzet voor het behoud van vrijheid en het koesteren van hoop voor de toekomst. Hun betrokkenheid en nieuwsgierigheid geven mij hoop. Vrijheid begint bij het begrijpen van de ander en daar dragen deze jonge Hagenaars vandaag prachtig aan bij.”
Ook Dorien Korsten, directeur Stichting Nationale Kinderherdenking, blikt tevreden terug op de eerste editie van de Loop voor Hoop:
“Het was indrukwekkend om te zien hoe oprecht de kinderen naar elkaar luisterden. Ze gingen écht het gesprek aan met een ander. Dat zorgde voor waardevolle ontmoetingen en wederzijds begrip. Met de Loop voor Hoop laten we zien dat herdenken niet alleen stil zijn is, maar juist ook luisteren, verbinden en in beweging komen voor onze vrijheid. Ik kijk uit naar de Nationale Kinderherdenking 4 mei, waar kinderen opnieuw centraal staan en hun stemmen, vragen en verhalen een belangrijke plek krijgen in het herdenken. Het is een moment waarop verleden, heden en toekomst samenkomen – in de woorden van kinderen die nadenken over vrijheid, vrede en hoop.”