arrow-right arrow-down arrow ticket cross play doorway link hexagon divider facebook twitter instagram linkedin youtube divider-small dogs guy-with-dog locker stroller wheelchair checkmark double-arrow email phone search phone2 quotes icon-people icon-ruler icon-stars icon-clover icon-flower icon-global icon-toy icon-balloon icon-whatsapp
Opening NKH 2023

Nationale Kinderherdenking 2023

Meer kinderen dan ooit staan stil bij oorlogsslachtoffers
Vanavond stonden kinderen op hun eigen manier stil bij oorlog en bij het feit dat zij hier in Nederland in vrijheid kunnen leven tijdens de achtste editie van de Nationale Kinderherdenking in Madurodam. Niet eerder vond er een herdenking plaats die meer dan 6.000 kinderen uit heel Nederland bij elkaar bracht, vanuit Groningen tot Maastricht en zelfs vanuit Terschelling. De livestream werd thuis gevolgd door honderdduizenden gezinnen.

De Nationale Kinderherdenking is een herdenking voor, door en met kinderen van 8 tot 14 jaar. Tijdens de herdenking stonden kinderen stil bij de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en anderen die omkwamen in oorlogssituaties en de vredesmissies in de decennia daarna. Zo spraken onder andere ook de Oekraïense zusjes Sofia en Polina over het leven in oorlog in hun thuisland, was Samir van 11 een zeer getalenteerde presentator en blies Otis (13 jaar) vlak voor 20.00 uur de taptoe. Het indrukwekkende - door kinderen samengestelde - programma zet de toon voor herdenken in de toekomst. De deelnemende kinderen komen tot het besef dat leven in vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat we daar allemaal aan moeten blijven werken.

Kinderen zetten herdenken voort

Dorien Korsten, directeur Stichting Nationale Kinderherdenking 4 mei: "Herdenken wordt steeds belangrijker. Door het (door)vertellen van verhalen leren we kinderen hier in Nederland dankbaar te zijn voor hun eigen vrijheid. Het was dan misschien niet hun oorlog, maar het is wel hun vrijheid. En kinderen komen steeds meer in aanraking met dit onderwerp doordat er bijvoorbeeld ook meer Oekraïense kinderen in Nederland wonen. Dit maakt het actueler en belangrijker dan ooit om juist dit onderwerp te bespreken met deze jonge doelgroep. Ik ben ontzettend trots op de grote, ook online, opkomst en het feit dat we met zoveel kinderen samen stil stonden bij alle oorlogsslachtoffers."

Eline speelt viool

Vrijheid beschermen

Tijdens het programma van de Nationale Kinderherdenking werden kinderen uitgenodigd om na te denken over wat vrijheid voor hen betekent en hoe belangrijk het is om dit te koesteren en te beschermen. Tijdens de ceremonie vertelde violiste Eline (12 jaar) het oorlogsverhaal van haar familie en begeleidde zij de kinderen van de Dutch Don’t Dance Divison muzikaal op Schindlers List. Kinderen voor Kinderen zongen voor het eerst live het herdenkingslied ‘Twee minuten stilte’. Tevens vertelde burgemeester van Madurodam Mees over zijn bezoek aan concentratiekamp Dachau en stond hij stil bij het feit dat er ook nu nog oorlogen zijn.

Na de Taptoe van de jonge taptoe-blazer, Otis (13 jaar), was het om 20.00 uur, net als in de rest van Nederland, twee minuten stil. Aansluitend volgde een stille tocht door het Park langs het schaalmodel van de Dam en werden er drie kransen gelegd door Madurodam-burgemeester Mees, de burgemeester van Den Haag Jan van Zanen en een kind namens Scouting Nederland. De Nationale Kinderherdenking is complementair aan de Nationale Herdenking op de Dam.

Bekijk de compilatie van de Nationale Kinderherdenking 2023

  • Burgemeesters
  • Burgemeesters
Jan van Zanen, burgemeester van Den Haag, en Mees, burgemeester van Madurodam brachten samen met een aantal kinderen een eerbetoon.

Dorien Korsten
Directeur Stichting Nationale Kinderherdenking 4 mei
06 20 59 80 58