arrow-right arrow-down arrow ticket cross play doorway link hexagon divider facebook twitter instagram linkedin youtube divider-small dogs guy-with-dog locker stroller wheelchair checkmark double-arrow email phone search phone2 quotes icon-people icon-ruler icon-stars icon-clover icon-flower icon-global icon-toy icon-balloon icon-whatsapp
Gepubliceerd op 25 april 2019

Scouts helpen tijdens Nationale Kinderherdenking

Op veel plaatsen in Nederland zijn scouts betrokken bij de herdenking op 4 mei. Zo zijn bij de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam zijn net als andere jaren ruim Daarnaast zijn jaarlijks ruim 90 scouts en zeekadetten tussen de 13 en 18 jaar betrokken bij de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam. Zij hielpen onder andere bij het begeleiden van genodigden in een rolstoel, het uitdelen van bloemen, hijsen van vlaggen en het aangeven van de kransen. Extra bijzonder dit jaar is de aanwezigheid van 150 tot 200 scouts bij de Nationale Kinderherdenking bij Madurodam.

Voorbereiding

De scouts die een bijdrage leveren aan de Nationale Herdenking nemen van tevoren deel aan een voorbereidingsweekend, waarbij ze onder andere een bezoek brengen aan een museum of monument, ontmoetingen hebben met veteranen en dieper ingaan op wat 'vrijheid' betekent. Op deze manier leren de scouts waarom het belangrijk is om de nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers levend te houden. Dit draagt bij aan hun persoonlijke ontwikkeling. 

  • scouts tijdens de Nationale Kinderherdenking
  • Kinderherdenking
  • scouts tijdens de Nationale Kinderherdenking
  • scouts tijdens de Nationale Kinderherdenking
  • Kinderherdenking
  • scouts tijdens de Nationale Kinderherdenking
Scouts tijdens de Nationale Kinderherdenking van vorig jaar

Nationale Kinderherdenking

Bij de Nationale Kinderherdenking bij het “kindericoon” Madurodam staan zo’n 200 scouts klaar, een viervoudiging van het aantal vorig jaar. Zij helpen onder meer bij het aangeven van de kransen en vormen een erehaag voor de kinderen die het vrijheidslint binnendragen. Ook helpen ze bij de begeleiding van genodigden.

De Nationale Kinderherdenking groeide in vier jaar tijd namelijk uit tot een van de grootste herdenkingen van Nederland, naast de bijeenkomsten op de Dam en de Waalsdorpervlakte. Deze bijzondere herdenking voor en door kinderen spreekt kinderen op een laagdrempelige manier en in hun eigen taal aan. Door kinderen op hun eigen manier stil te laten staan bij het feit dat we in Nederland leven door de offers van anderen, leren zij wat het belang van vrijheid is.

Vijfhonderd scoutinggroepen actief

Jaarlijks zijn tal van scouts door heel Nederland actief bij de lokale dodenherdenkingen. Meer dan vijfhonderd scoutinggroepen in heel Nederland leveren een bijdrage aan de lokale herdenking. Scouts helpen vaak al op jonge leeftijd met het aangeven van de kransen, het schikken van de bloemen en het hijsen van de vlaggen. Het is een gebeurtenis die veel indruk maakt. Naast dat de scouts maatschappelijke betrokkenheid tonen, is het aanwezig zijn bij de dodenherdenking een manier om uit te dragen dat het belangrijk is om respectvol met het verleden om te gaan.

Kijk hier live mee naar de uitzending om 19:40 uur