arrow-right arrow-down arrow ticket cross play doorway link hexagon divider facebook twitter instagram linkedin youtube divider-small dogs guy-with-dog locker stroller wheelchair checkmark double-arrow email phone search phone2 quotes icon-people icon-ruler icon-stars icon-clover icon-flower icon-global icon-toy icon-balloon icon-whatsapp
Gepubliceerd op 4 mei 2021

Nederland doet massaal mee met interactieve uitzending Nationale Kinderherdenking

Duizenden families en kinderen deden vanavond mee met de speciale live-uitzending van de Nationale Kinderherdenking (NKH). De herdenking voor, door en met kinderen werd uitgezonden op Omroep West en deze website. Via Instagram beantwoordden honderden kinderen thuis vanaf de bank vragen over vrijheid en herdenken. Dorien Korsten, producent NKH: “Deze interactieve manier van herdenken slaat aan bij de jonge generatie. Vanavond stonden we stil bij het belang van vrijheid en herdenken.”

De herdenking stond in het teken van een (online) ontdekkingsreis in een leeg Madurodam. Want waarom en wat herdenken we eigenlijk op 4 mei? Door in gesprek te gaan met kinderen die een bijzonder verhaal deelden, ging de 12-jarige Zoë en presentator van het programma op zoek naar antwoorden. Tijdens de uitzending werden slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en vredesmissies daarna herdacht. Ook werd stilgestaan bij kinderen die een hedendaagse oorlog meemaakten. Via Instagram lieten honderden volgers weten aan wie zij tijdens de herdenking dachten en wat zij voor vrijheid doen.

Blijf verhalen delen

Hoewel de generatie die de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt langzaam verdwijnt, moeten de verhalen hierover niet verloren gaan. Dat was de boodschap van de burgemeester van Madurodam Cas (16) uit Den Haag. Cas heeft zelf Joodse grootouders. Pal voor het Vredespaleis in Madurodam riep Cas tijdens de uitzending op: “Het is belangrijk om vrijheid door te geven en verhalen te blijven delen. We kunnen onze vrijheid pas echt waarderen als we weten wat het gekost heeft. Alleen door te kijken en luisteren naar anderen kunnen we een belangrijke rol spelen in het doorgeven van onze vrijheid.”  

Vluchten uit Syrië 

De 13-jarige Naya uit Syrië maakte zelf een oorlog van dichtbij mee en deelde voor het oog van de camera’s haar ervaringen met de duizenden kijkers. Als 5-jarig meisje stond ze eens bij de bakker in haar geboorteland toen er buiten gevechten uitbraken. “Ik keek naar mijn moeder, haar gezicht had een mix van verschillende emoties: bezorgd, geschrokken, maar ze glimlachte ook af en toe naar mij. Ik rook een brandgeur. Buiten waren mensen autobanden aan het verbranden. Tranen vulden mijn ogen. Ik begon te huilen. Ik wilde niet aan de oorlog denken, ik wilde gewoon een broodje eten bij de bakker.Met haar verhaal wil Naya laten zien dat oorlog niet alleen iets is van vroeger. “Voor veel mensen is vrijheid niet vanzelfsprekend.”

Jongste taptoe-speler ooit

Vlak voor de twee minuten stilte speelde de 11-jarige Sebastiaan de taptoe. Hij is daarmee de jongste taptoe-speler ooit. Normaal mogen alleen militairen dit doen, maar voor de NKH kreeg Sebastiaan toestemming van de hoogste generaal van Defensie. Daarna legden kinderen van Scouting samen met burgemeester Cas een krans en volgde een speciaal eerbetoon, bedacht en uitgevoerd door kinderen.

Speciaal eerbetoon bedacht door kinderen

Een speciaal eerbetoon gaf kinderen vanavond de kans om op hun eigen manier te herdenken. Bijna 100 kinderen gingen afgelopen weken aan de slag met de vraag waarom kransen tijdens herdenkingen gelegd worden. En hoe zouden zij zelf een eerbetoon vormgeven? Ze bedachten met elkaar een concept gebaseerd op een grote vrijheidsvogel. Tijdens het eerbetoon liepen kinderen uit het hele land in duo’s door alle paden van Madurodam, als symbool voor heel Nederland. Ze droegen ieder een zelfgemaakte vogel en plaatsten deze bij de grote vogelsculptuur midden in Madurodam.