arrow-right arrow-down arrow ticket cross play doorway link hexagon divider facebook twitter instagram linkedin youtube divider-small dogs guy-with-dog locker stroller wheelchair checkmark double-arrow email phone search phone2 quotes icon-people icon-ruler icon-stars icon-clover icon-flower icon-global icon-toy icon-balloon icon-whatsapp
Nationale Kinderherdenking 2020
Gepubliceerd op 6 april 2021

Nationale Kinderherdenking 4 mei 2021 gaat ondanks corona door

De Nationale Kinderherdenking 4 mei (NKH) en alle herdenkingsactiviteiten in aanloop hiernaar gaan dit jaar door. De Verhalendag op 8 april geeft hiervoor het startsein. Die dag delen vijf sprekers, waaronder Frits Barend, in Madurodam hun familiegeschiedenis met kinderen. Door hun persoonlijke verhaal over oorlog en vrijheid te vertellen, maken zij duidelijk: juist nu, in tijden van crisis en de onvrijheid die daarmee gepaard gaat, is het belangrijker dan ooit om stil te staan bij onze vrijheid.

Nationale Kinderherdenking in aangepaste vorm 

De NKH wordt dit jaar een online herdenkingsevenement, dat live vanuit Madurodam op tv wordt uitgezonden en online op deze website wordt gestreamd. Zo kunnen kinderen thuis vanuit het hele land deelnemen. De herdenking is opgebouwd uit de vaste onderdelen van de NKH, waaronder de 2 minuten stilte, de kranslegging, het eerbetoon en korte verhalen van toen en nu. 

Luitenant-generaal Martin Wijnen, commandant Landstrijdkrachten en voorzitter NKH: “Nu we door de coronacrisis, en kinderen al helemaal, vóelen wat het is om beperkt te worden in onze vrijheid, ligt het dichter bij ons dan ooit om in de aanloop naar 4 mei stil te staan bij vrijheid, oorlog en conflict. Om zo de betekenis ervan te kunnen doorgeven. We vertellen daarom de verhalen van ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog aan de toekomstige generatie, nu dat nog kan. Dat doen we op een laagdrempelige manier en in de taal van kinderen om hen zo aan te spreken. We geven kinderen een hoofdrol in de uitvoering van het herdenken. De NKH is van, voor en door kinderen.”  

Frits Barend spreekt op Verhalendag

De Verhalendag is het startsein van alle educatieve projecten in de opmaat naar de NKH 4 mei. Oud-presentator en journalist Frits Barend werd in een Joodse familie geboren en deelt op 8 april zijn familiegeschiedenis met de Tweede Wereldoorlog. Van zijn vaderskant overleefden alleen zijn vader, broer en tante de oorlog. 

Ook spreekt de 11-jarige Kaan Kusdili uit Amsterdam. Als erfgoeddrager deelt hij op Verhalendag het verhaal van Jan Bosman. Jan Bosman woonde als klein jongetje tijdens de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam, waar hij het bombardement van 17 juli 1943 van dichtbij meemaakte. 

Programma Verhalendag

Om 11.00 uur start de Verhalendag in Madurodam in Den Haag, waarbij schoolkinderen van één gekozen school aanwezig zijn. Frits Barend en Trijneke Blom Post (86 jaar), dochter van verzetsheld Johannes Post, delen in een plenair gedeelte hun persoonlijke geschiedenis met de oorlog. De presentatie ligt in handen van acteur Ridder van Kooten. Rabbijn Soetendorp (78 jaar), Siege Postuma (63 jaar) en Lous Steenhuis (81 jaar) vertellen vanaf 11.45 uur hun verhaal aan kleinere groepen kinderen buiten in het park. Tijdens deze gesprekken kunnen kinderen vragen stellen en actief met de sprekers in gesprek gaan. 

Door het hele land herdenkingsactiviteiten voor kinderen 

In aanloop naar de NKH gaan kinderen uit het hele land aan de slag met herdenken. Zo bedenken ruim 100 kinderen een eigen variant van het eerbetoon, dat naast het leggen van kransen, tijdens de NKH wordt uitgevoerd. Daarnaast studeren honderden kinderen op scholen een nieuw Herdenkinglied in. Deze is speciaal voor de NKH door Eric van Tijn en zijn team gecomponeerd. Naast lesmateriaal met verhalen van ooggetuigen en veteranen worden kinderen ook opgeroepen mee te doen aan de challenge ‘Wat doe jij voor vrijheid?’.