arrow-right arrow-down arrow ticket cross play doorway link hexagon divider facebook twitter instagram linkedin youtube divider-small dogs guy-with-dog locker stroller wheelchair checkmark double-arrow email phone search phone2 quotes icon-people icon-ruler icon-stars icon-clover icon-flower icon-global icon-toy icon-balloon icon-whatsapp
header_nkh_2022

Indrukwekkende 2 minuten stilte tijdens de Nationale Kinderherdenking

Duizenden kinderen en hun familieleden stonden vanavond tijdens de Nationale Kinderherdenking 4 mei stil bij vrijheid. Dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, weet de 12-jarige Markiian uit Oekraïne als geen ander. Hij vertelde dat hij door de oorlog halsoverkop moest vluchten en nu met zijn moeder in Nederland woont. “Mijn leven was schitterend. Ik leidde het gewone, goede leven van een tiener uit Kyiv. Het was een droomleven vergeleken met ons leven nu.”

Markiian was een van de vele kinderen die een bijdrage leverde aan de zevende Nationale Kinderherdenking voor, door en met kinderen op het voorplein van Madurodam. De herdenking werd live uitgezonden via www.nationalekinderherdenking.nl, Omroep West, AD.nl en nu.nl zodat kinderen en hun familieleden vanuit het hele land aan de herdenking konden deelnemen.

Publiek bepaalt

Dat je aan vrijheid moet blijven werken, werd invoelbaar gemaakt met de interactieve film ‘De onmogelijke keuzes van Daan’. De Nationale Kinderherdenking koos dit jaar voor een nieuwe vertelvorm om zo nog beter bij de belevingswereld van kinderen en jongeren aan te sluiten. Kijkers thuis konden meedoen aan de interactieve film (nog steeds te bekijken op www.nationalekinderherdenking.nl) en werden op drie momenten uitgedaagd keuzes te maken over oorlog en vrijheid. Doordat achtereenvolgens een meerderheid koos voor vluchten (in plaats van blijven), telefoon inleveren (in plaats van afgeven) en protesteren (in plaats van zwijgen) eindigde de film gelukkig in vrede.

17-jarige Roas speelde taptoe vanuit vuurtoren

Naast de film werd met zang, dans en toneel herdacht. Om acht uur volgden de twee minuten stilte, waarmee kinderen de Nederlandse traditie van het gezamenlijk twee-minuten-stil-zijn als eerbetoon werd meegegeven. De taptoe werd gespeeld door de 17-jarige Roas Kuipers uit Hardegarijp. Daarna werden er kransen gelegd en werd met het neerleggen van rozen een speciaal eerbetoon gedaan.

Complementair aan herdenking op de Dam

De Nationale Herdenking op de Dam en de Nationale Kinderherdenking in Madurodam zijn complementair aan elkaar. De Nationale Kinderherdenking geeft kinderen de mogelijkheid om op hun eigen manieren te herdenken en stil te staan bij het belang van vrijheid. Niet alleen slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en vredesmissies werden vanavond herdacht, maar ook kinderen die een hedendaagse oorlog hebben meegemaakt kregen de gelegenheid om hun persoonlijke verhaal te vertellen.

De gehele uitzending terugkijken?