arrow-right arrow-down arrow ticket cross play doorway link hexagon divider facebook twitter instagram linkedin youtube divider-small dogs guy-with-dog locker stroller wheelchair checkmark double-arrow email phone search phone2 quotes icon-people icon-ruler icon-stars icon-clover icon-flower icon-global icon-toy icon-balloon icon-whatsapp
nkh_header_2022
Gepubliceerd op 31 maart 2022

Doorgeven van verhalen over vrijheid aan kinderen nu belangrijker dan ooit

De oorlog in Oekraïne laat zien dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Tijdens Verhalendag op donderdag 31 maart deelden ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog, veteranen en erfgoeddragers daarom in Madurodam hun verhalen over onderdrukking en vrijheid met kinderen. Door hun persoonlijke verhaal met toekomstige generaties te delen, maakten zij duidelijk: juist nu, met een oorlog in Oekraïne, is het belangrijker dan ooit om te beseffen dat je aan vrijheid moet blijven werken.

Zo’n driehonderd kinderen van scholen uit Den Haag, Rijswijk, Maassluis, Amsterdam en Aerdenhout luisterden vandaag in Madurodam naar verhalen van ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog, veteranen en erfgoeddragers. Presentatrice Dieuwertje Blok trapte de dag af door haar familiegeschiedenis voor een publiek van honderden kinderen te delen. Zij werd in een Joodse familie geboren. Veel van haar familieleden overleefden de Tweede Wereldoorlog niet. Blok na afloop: “Gun elkaar de ruimte om eigen keuzes te maken. Onze grootste opdracht is om vrijheid te delen. Maar minstens net zo belangrijk is: hoe vrij laat ik een ander?” 

Nieuwe vertelvormen 

Omdat het steeds lastiger wordt ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog hun ervaringen met oorlog en vrijheid te laten vertellen, maakte de Verhalendag gebruik van nieuwe vertelvormen. IKC Kindertuin uit Maassluis voerde bijvoorbeeld het persoonlijk drama van Louis Steenhuis (81 jaar) als een toneelstuk op, dat door en met kinderen is bedacht en uitgevoerd. Louis belandde als klein kind tijdens de oorlog in een weeshuis en werd daarna naar verschillende concentratiekampen gestuurd, maar kwam gelukkig weer thuis. Ook vertelde de 12-jarige Markian uit Oekraïne hoe hij twee weken geleden uit Kyiv voor de oorlog vluchtte. In de middag gaven vier erfgoeddrager, kinderen uit Amsterdam en Den Bosch, verhalen door van mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Onder andere Rana (11 jaar) uit Eindhoven vertelde aan twee schoolklassen het verhaal van Frans de Wit (95) die van dichtbij meemaakte hoe een schuilkelder werd gebombardeerd en waarbij 42 mensen omkwamen. 

Nieuwe vertelvormen: kinderen vertellen verhalen door 

De Verhalendag is het startsein van alle educatieve projecten in de opmaat naar de Nationale Kinderherdenking 4 mei (NKH): een herdenking voor, door en met kinderen.  De NKH is een interactieve herdenking voor, door en met alle kinderen van 8 tot 14 jaar in Nederland en wordt op 4 mei vanaf het voorplein van Madurodam live uitgezonden. Op de NKH worden onderwerpen over vrijheid en herdenken belicht vanuit het besef: ‘Stel je voor dat er hier in Nederland oorlog was.’  Al sinds 2016 organiseert Madurodam de Nationale Kinderherdenking 4 mei om complexe thema’s als herdenken en vrijheid begrijpelijk en toegankelijke te maken voor kinderen. Vanuit haar oorsprong als levende herinnering aan oorlogsheld George Maduro is familiepark Madurodam een logische plek om dit besef door te geven aan de toekomstige generatie van Nederland en is daarmee jaarlijks de vaste locatie voor de NKH.