arrow-right arrow-down arrow ticket cross play doorway link hexagon divider facebook twitter instagram linkedin youtube divider-small dogs guy-with-dog locker stroller wheelchair checkmark double-arrow email phone search phone2 quotes icon-people icon-ruler icon-stars icon-clover icon-flower icon-global icon-toy icon-balloon icon-whatsapp

Over de Nationale Kinderherdenking

Waarom organiseren wij een Nationale Kinderherdenking voor kinderen zoals jij?

Op 4 mei herdenken we samen alle oorlogsslachtoffers en staan we stil bij 75 jaar vrijheid in Nederland. Wat is vrijheid eigenlijk? En hoe belangrijk is het? Kinderen zoals jij hebben een belangrijke rol bij het bewaren van vrede en vrijheid in de toekomst. Daarom organiseren we op 4 mei de Nationale Kinderherdenking, bij het vrolijkste oorlogsmonument ter wereld: Madurodam.

Waarom is vrijheid belangrijk?
Precies 75 jaar geleden eindigde de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Vanaf dat moment waren we vrij. We konden eindelijk weer denken, zeggen en doen wat we wilden. Dat is natuurlijk erg belangrijk! Elk jaar vieren we dat Nederland is bevrijd en dat we nog steeds in vrijheid leven. En hoe bijzonder dat eigenlijk is. Dat gebeurt op ‘Bevrijdingsdag’. Omdat er voor onze vrijheid hard is gevochten, staan we jaarlijks ook stil bij de dappere mannen en vrouwen die hun leven hebben gegeven voor Nederland. En bij alle andere oorlogsslachtoffers. Die herdenking is op 4 mei. Het hele land is dan om 20:00 uur even 2 minuten stil, uit respect voor alle mensen die tijdens of na de oorlog zijn omgekomen. We zitten dan bijvoorbeeld zelfs niet op Insta of Snapchat! 

Wat is de Nationale Kinderherdenking precies?
In Madurodam is op 4 mei de Nationale Kinderherdenking. Een herdenking voor- en door kinderen, waarbij duizenden kinderen stilstaan bij hoe het is om je leven te wagen voor je land; om moed, beleid en trouw te tonen. En bij hoe belangrijk het is om vrij te kunnen zijn.

Helaas mogen we dit jaar vanwege het Corona-virus niet samen bij elkaar komen voor een herdenking. Toch willen we dit jaar zoveel mogelijk kinderen laten stilstaan bij herdenken. Daarom gaan we namens hen een bloem neerleggen bij misschien wel het vrolijkste oorlogsmonument ter wereld: Madurodam. Namens ieder kind een bloem, met daarbij een persoonlijke vrijheidswens voor de rest van Nederland. Zo geven we elkaar een beetje hoop voor de toekomst. Doe jij ook mee? 

Voorafgaand kan je met je klas de video’s over verschillende oorlogsverhalen en gesprekken met veteranen bekijken om je in te leven in de betekenis van vrijheid.  

Waarom is de Nationale Kinderherdenking in Madurodam?
Wat veel mensen niet weten, is dat Madurodam eigenlijk een oorlogsmonument is. Het park is geopend als een herinnering aan de Nederlandse oorlogsheld George Maduro. Hij leidde in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke aanval tegen de Duitsers. Daarna ging hij in het verzet. Maar helaas werd hij verraden en naar een concentratiekamp in Duitsland gebracht. Hier stierf hij op 8 februari 1945, elf weken voordat de gevangenen in het kamp bevrijd werden. Na zijn dood kreeg hij van de koningin voor zijn heldendaden de allerhoogste onderscheiding die er is: Ridder 4e klasse der Militaire Willems-Orde. De ouders van George gaven het geld om Madurodam te bouwen. In dit familiepark kun je al sinds 1952 het allermooiste van Nederland beleven. Na de oorlog moest Nederland namelijk weer opnieuw worden opgebouwd. Steden werden herbouwd, er kwamen spoor- en snelwegen en er kwam een hypermodern vliegveld, Schiphol. Madurodam bouwde in het klein mee, en dat zorgde ervoor dat Nederlanders na de oorlog weer een beetje trots werden. En daarom is Madurodam misschien wel het vrolijkste oorlogsmonument ter wereld. En de perfecte plek voor de Nationale Kinderherdenking op 4 mei. 

Hoe leg je aan een kind uit dat het bijzonder is dat wij in vrijheid leven?

Wat je zelf kunt doen voor onze toekomstige vrijheid? De Nationale Kinderherdenking op 4 mei geeft het antwoord op deze vragen.