arrow-right arrow-down arrow ticket cross play doorway link hexagon divider facebook twitter instagram linkedin youtube divider-small dogs guy-with-dog locker stroller wheelchair checkmark double-arrow email phone search phone2 quotes icon-people icon-ruler icon-stars
Gepubliceerd op 31 januari 2018

Jeanine Hennis voorzitter Nationale Kinderherdenking in Madurodam

Jeanine Hennis, VVD-kamerlid en voormalig Minister van Defensie, is benoemd tot voorzitter van de Stichting Nationale Kinderherdenking 4 mei. Deze herdenking vindt jaarlijks plaats in Madurodam en wordt naast de bijeenkomsten op de Dam en de Waalsdorpervlakte gezien als een van de grootste herdenkingen van Nederland.
Jeanine Hennis

De stichting wil de thema’s herdenken, vrijheid en verzet op een laagdrempelige en toegankelijke manier bij kinderen. Naast de organisatie van de bijeenkomst in Madurodam ontwikkelt de stichting schoolprogramma’s die docenten helpen om deze onderwerpen in aanloop naar 4 mei klassikaal te behandelen. Dit moet kinderen inspireren om zich ook in het dagelijks leven meer bewust zijn van hun omgeving.

Zo'n 8.500 basisschoolleerlingen zullen actief betrokken zijn bij de Nationale Kinderherdenking. 'Ook voor nieuwe generaties is het van belang het besef levend te houden dat onze vrije en veilige omgeving niet vanzelfsprekend is', licht Hennis toe. 'Dit doen we door stil te staan bij de helden en slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog, maar ook bij de mannen en vrouwen die in meer recente operaties voor andermans vrijheid knokten. De Nationale Kinderherdenking heeft bewezen kinderen te bereiken en aan te spreken. Op deze manier hopen we ze blijvend te inspireren om stil te staan bij de waarde van onze vrijheid en zichzelf ook hard te maken voor die vrijheid. Samen voeren we die strijd namelijk elke dag opnieuw.' 

Het bestuur van de Stichting Nationale Kinderherdenking 4 mei wordt op dit moment verder ingevuld. Naast Hennis heeft het bestuur dit jaar een tweede vrouwelijk kopstuk. Ook Amélie Mijs (15 jaar), burgemeester van Madurodam, zit in het stichtingsbestuur.

Over de Nationale Kinderherdenking 4 mei

De stichting organiseert de herdenking met de gemeente Den Haag en het Nationaal Comité 4 en 5 mei, met steun van diverse fondsen. Vanuit haar functie als levende herinnering aan oorlogsheld George Maduro is Madurodam de vaste locatie. Kinderen kunnen kennismaken met de thema’s herdenken en vieren, en staan met elkaar stil bij het feit dat wij in Nederland leven in vrijheid door de offers van anderen. Ze worden actief betrokken bij de voorbereiding en krijgen een hoofdrol in de uitvoering.