arrow-right arrow-down arrow ticket cross play doorway link hexagon divider facebook twitter instagram linkedin youtube divider-small dogs guy-with-dog locker stroller wheelchair checkmark double-arrow email phone search phone2 quotes icon-people icon-ruler icon-stars icon-clover icon-flower icon-global icon-toy icon-balloon icon-whatsapp

“Heel goed dat er een kinderherdenking is”

Op de Verhalendag 2023 gingen jonge kinderen in gesprek met Jaap Smit, Commissaris van de Koning voor de provincie Zuid-Holland. Ze vroegen hem onder andere of hij als kind ook al met herdenken en vrijheid bezig was. “Bij ons thuis was het op 4 mei om 8 uur ook altijd stil.”

Smit: “Ik heb geluisterd naar de verhalen van mijn opa die als jonge vader in de Tweede Wereldoorlog ineens opgepakt werd en meegenomen werd naar Duitsland om daar in een fabriek te werken, tegen zijn zin.” Smit vertelde de kinderen ook over zijn vader die in de oorlog in Amsterdam woonde en heel veel honger had. Om aan te sterken mocht zijn vader bij een bakkersgezin op Texel wonen om een beetje aan te sterken. “We moeten proberen om dit nooit meer te laten gebeuren.”

Smit is zelf aanwezig bij de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam, maar bij beloofde de kinderen om ook een keer aanwezig te zijn bij de Nationale Kinderherdenking.

Bekijk het hele interview met Jaap Smit hieronder. 

Kom jij vloggen of fotograferen?

Vond je deze reportage van Samir (11 jaar) en zijn vrienden leuk ? We zoeken voor de Nationale Kinderherdenking 2023 kinderen die verslag gaan doen. Vind jij het dus tof om foto's of vlogs te maken? Lees er hier meer over.