arrow-right arrow-down arrow ticket cross play doorway link hexagon divider facebook twitter instagram linkedin youtube divider-small dogs guy-with-dog locker stroller wheelchair checkmark double-arrow email phone search phone2 quotes icon-people icon-ruler icon-stars icon-clover icon-flower icon-global icon-toy icon-balloon icon-whatsapp
Gepubliceerd op 17 april 2019

Zestienjarige Luca speelt solo tijdens de Nationale Kinderherdenking

Het duurt slechts 1 minuut en 13 seconden. Tóch beschouwen veel mensen het als de belangrijkste solo van het jaar: de Taptoe. Het muziekstuk dat wordt gespeeld vóór de 2 minuten stilte op 4 mei. De zestienjarige Luca Vaneman uit Ter Aar speelt het tijdens de Nationale Kinderherdenking in Madurodam. Een enorme opgave, want elke noot moet raak zijn.

Luca: “Ik heb ontzettend veel zin in de Nationale Kinderherdenking en het spelen van de Taptoe. Zenuwachtig ben ik nog niet, maar dat komt vast op de dag zelf. Er komen tenslotte 3.500 mensen kijken. Ik vind het dan ook heel bijzonder dat ze mij vragen. Hoe dat zo kwam? Ooit deed ik mee aan het Prinses Christina Concours. Dit is een concours speciaal voor kinderen die een muziekinstrument spelen. Daar viel ik op en zo kwamen ze bij mij uit. Ik twijfelde wel even hoor… Niet omdat ik het niet leuk vind, juist wel! Maar het kost veel voorbereiding en ik wist niet zeker of ik het wel kon. Uiteindelijk hakte ik de knoop door en besloot ik ervoor te gaan. Met mijn muziekleraar nam ik het stuk door en ik oefen nu veel. Ook kreeg ik tips om de zenuwen de baas te blijven. Zo ga ik niet te veel naar mensen kijken, maar focussen op wat ik aan het doen ben: spelen. En ik blijf nadenken over wat er komen gaat, óók als ik een foutje maak. Dan komt het vast goed!”

  • luca
  • luca
  • luca
  • luca
  • luca
  • luca

Oudste militaire signaal

Het mag duidelijk zijn dat het spelen van de Taptoe een enorme uitdaging is. Bovendien brengt het de historie tot leven. De Tapoe is het oudste militaire signaal. De geschiedenis van het signaal gaat terug naar 1600. In die tijd werd het signaal geslagen op een trom of geblazen op de pijperfluit, trompet of hoorn. Het was voor soldaten het teken om zich naar de nachtverblijven te begeven, want de ‘tap’ ging ‘toe’. Vandaag de dag is het Taptoe-signaal puur ceremonieel. Het is de onmiskenbare begeleider van herdenkingen en begrafenissen met militaire eer. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei adviseert daarom bij herdenkingen op 4 mei de Taptoe te spelen.

Vrolijkste oorlogsmonument van Nederland

Het Ministerie van Defensie legde vast dat het de Taptoe bij ceremoniële bijeenkomsten alleen door een militair orkest gespeeld mag worden. Daarom is het extra bijzonder dat Luca het tijdens de Nationale Kinderherdenking speelt. Het Ministerie van Defensie keurt dit goed omdat Madurodam het vrolijkste oorlogsmonument ter wereld is. Het park is opgericht als levende herinnering aan oorlogsheld George Maduro, die zijn leven gaf voor onze vrijheid. Tijdens de Nationale Kinderhenking is ook het Orkest Koninklijke Marechaussee aanwezig. Dit is een beroeps fanfare-orkest dat tijdens militaire plechtigheden bij de Koninklijke Marechaussee speelt en korpsconcerten geeft. Dit jaar spelen voor het eerst 12 jongeren uit 12 provincies mee met het militaire orkest. Zij worden begeleid door componist Peter Kleine Schaars.