arrow-right arrow-down arrow ticket cross play doorway link hexagon divider facebook twitter instagram linkedin youtube divider-small dogs guy-with-dog locker stroller wheelchair checkmark double-arrow email phone search phone2 quotes icon-people icon-ruler icon-stars icon-clover icon-flower icon-global icon-toy icon-balloon icon-whatsapp
Gepubliceerd op 1 mei 2021

Nationale Kinderherdenking op 4 mei live uitgezonden

Als één van de nationale herdenkingen gaat de Nationale Kinderherdenking (NKH) op 4 mei dit jaar ondanks de coronabeperkingen door. De herdenking voor, door en met kinderen wordt live en op een interactieve manier op Omroep West en op deze website uitgezonden. Zo kunnen families en kinderen vanuit het hele land toch vanuit huis aan de herdenking deelnemen. De NKH herdenkt niet alleen slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en vredesmissies, maar geeft ook kinderen een stem die een hedendaagse oorlog hebben meegemaakt.

Om families en kinderen toch de mogelijkheid te geven dit jaar stil te laten staan bij onze vrijheid, wordt de NKH dit jaar op 4 mei live vanuit Madurodam uitgezonden. De meeste herdenkingen zijn ook dit jaar vanwege de coronacrisis afgelast of vinden met grote beperkingen plaats. De NKH zal dit jaar niet de duizenden kinderen op het voorplein van Madurodam ontvangen, maar met een live-uitzending en interactieve vragen op Instagram kunnen kinderen en families thuis vanaf de bank alsnog met elkaar in gesprek gaan over begrippen als oorlog, leven in vrijheid en de vraag hoe kinderen zelf iets kunnen bijdragen. De herdenking is opgebouwd uit verschillende vaste rituelen, waaronder de 2 minuten stilte, de kranslegging en kleine verhalen van toen en nu, maar bevat ook veel nieuwe onderdelen. 

Herdenken belangrijker dan ooit

Luitenant-generaal Martin Wijnen, commandant Landstrijdkrachten en voorzitter NKH: “Nu we door de coronacrisis, en kinderen al helemaal, voelen wat het is om beperkt te worden in onze vrijheid, ligt het dichter bij ons dan ooit om op 4 mei stil te staan bij vrijheid, oorlog en conflict. Om zo de betekenis ervan te kunnen doorgeven. We geven kinderen een hoofdrol in de uitvoering van het herdenken. De NKH is van, voor en door kinderen. Met een interactieve uitzending kunnen kinderen en hun gezinnen op die manier actief aan dit bijzondere nationale herdenkingsmoment deelnemen, waar ze zich dan ook in Nederland bevinden.” 

Programma NKH

De herdenking staat in het teken van een (online) zoektocht in een leeg Madurodam-park. Want waarom en wat herdenken we eigenlijk op 4 mei? De 13-jarige Zoë gaat op zoek en leert tijdens haar zoektocht meer over het verhaal van George Maduro, zij ontmoet de burgemeester van Madurodam en zij vindt aangrijpende foto’s van kinderen in de oorlog. Langzaam komen er meer mensen in Madurodam. Een koor van 30 kinderen zingt het nieuwe herdenkingslied, dat muziekproducent Eric van Tijn speciaal voor de NKH schreef. De 13-jarige Naya vertelt over haar vlucht uit Syrië. Om acht uur volgen de twee minuten stilte. De taptoe wordt gespeeld door de 11-jarige Sebastiaan, de jongste taptoe-speler ooit. Daarna wordt een krans gelegd in Madurodam en is er een speciaal eerbetoon, bedacht en uitgevoerd door kinderen. 

Speciaal eerbetoon bedacht door kinderen

Het eerbetoon geeft kinderen de kans om op hun eigen manier te herdenken. Bijna 100 kinderen gingen afgelopen weken aan de slag met de vraag waarom kransen tijdens herdenkingen gelegd worden. En hoe zouden zij zelf een eerbetoon vormgeven? Ze bedachten met elkaar een concept gebaseerd op een grote vrijheidsvogel. Tijdens het eerbetoon lopen kinderen uit het hele land in duo’s door alle paden van Madurodam, als symbool voor heel Nederland. Ze dragen ieder een zelfgemaakte vogel en plaatsen deze bij de grote vogelsculptuur die midden in Madurodam staat.