arrow-right arrow-down arrow ticket cross play doorway link hexagon divider facebook twitter instagram linkedin youtube divider-small dogs guy-with-dog locker stroller wheelchair checkmark double-arrow email phone search phone2 quotes icon-people icon-ruler icon-stars icon-clover icon-flower icon-global icon-toy icon-balloon icon-whatsapp
Oekraïne

Misschien niet jouw oorlog, wel jouw vrijheid

Oekraïne: een jaar oorlog
Op vrijdag 24 februari 2023 is het een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Een oorlog met bommen, beschietingen en heel veel slachtoffers. Veel mensen zijn gevlucht. Nederland heeft vorig jaar bijna 87.000 Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Mannen, vrouwen en kinderen die hun huis hebben moeten verlaten omdat ze er niet meer veilig konden wonen.
  • Speciale dag
  • Speciale dag
Een bijzondere dag in Madurodam met Nederlandse, Oekraïense en Russische kinderen en jongeren en oud-voetballer Evgeniy Levchenko.

Elke dag worden onschuldige mensen het slachtoffer van geweld en onderdrukking. Ook kinderen zoals de Oekraïense Markiian. Hij zegt: “Ik heb het gevoel dat ik geen thuis meer heb, terwijl ons huis daar gewoon nog staat.” Op zaterdag 18 februari werd er in Madurodam een speciale dag georganiseerd voor 100 Nederlandse, Oekraïense en Russische kinderen en jongeren. Oud-voetballer Evgeniy Levchenko was hierbij ook aanwezig.

Vrijheid is niet vanzelfsprekend

Tijdens de Nationale Kinderherdenking staan kinderen stil bij het feit dat zij hier in Nederland in vrijheid kunnen leven. Vrijheid waar dappere mensen voor gevochten hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog. Helaas worden er nu nog steeds oorlogen gevoerd. Het maakt het thema van de NKH actueler dan ooit: ‘Misschien niet jouw oorlog, wel jouw vrijheid’.

Op donderdag 4 mei 2023 wordt de achtste editie van de Nationale Kinderherdenking georganiseerd. Een herdenking voor, door en met kinderen. 

NKH 2023 steunen?

Als wij ophouden te herdenken, heeft de geschiedenis straks niet bestaan. Dat mogen we niet laten gebeuren. Daarvoor heeft de NKH ook de hulp van sponsoren en partners nodig. Lees meer over de mogelijkheden om de Nationale Kinderherdenking 2023 te ondersteunen. Samir (11 jaar) legt in zijn videoboodschap uit hoe belangrijk deze herdenking is.