arrow-right arrow-down arrow ticket cross play doorway link hexagon divider facebook twitter instagram linkedin youtube divider-small dogs guy-with-dog locker stroller wheelchair checkmark double-arrow email phone search phone2 quotes icon-people icon-ruler icon-stars icon-clover icon-flower icon-global icon-toy icon-balloon icon-whatsapp

Hoe leg je aan een kind uit dat het bijzonder is dat wij in vrijheid leven?

En wat je zelf kunt doen voor onze toekomstige vrijheid? De Nationale Kinderherdenking 4 mei geeft het antwoord op deze vragen.

De Nationale Kinderherdenking geeft de vrijheid door aan toekomstige generaties van Nederland. Het laat kinderen op hun eigen manier herdenken en stilstaan bij onze vrijheid. Vanuit het vrolijkste oorlogsmonument ter wereld maken we deze moeilijke thema’s voor alle kinderen in Nederland begrijpelijk en relevant. Zo herdenken kinderen op geheel eigen wijze de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en anderen die omgekomen zijn in oorlogssituaties en vredesmissies in de decennia daarna. Samen staan zij stil bij allen die hun leven gaven voor onze vrijheid. 

Nieuwe generaties inspireren
Want als we kinderen in hun eigen taal aanspreken, gaan moeilijke thema’s meer leven. We geven ze een manier om over onderwerpen als herdenken, oorlog, verzet en vrijheid te praten met familie, vrienden en klasgenoten. En met de verhalen van vroeger en nu inspireren we kinderen om zelf een bijdrage te leveren. Madurodam hoopt op deze manier nieuwe generaties blijvend te stimuleren om zich de waarde van vrijheid te realiseren en zichzelf hard te maken voor vrijheid. Die strijd voeren we samen namelijk elke dag opnieuw. 

Gesprekken over herdenken en vrijheid
We doen dit door middel van eigentijdse en voor kinderen toegankelijke projecten in aanloop naar 4 mei. Stuk voor stuk projecten voor, door en met kinderen. Doordat we dit jaar niet kunnen samenkomen vanwege het coronavirus stellen we al het lesmateriaal kosteloos ter beschikking van scholen en alle (thuis)docenten. Eenieder kan hier dus op zijn eigen manier mee aan de slag. Om de thema’s vrijheid en herdenken in de praktijk te brengen organiseren wij het allergrootste eerbetoon van kinderen, voor Nederland op 4 mei. Ieder kind kan gratis meedoen en een vrijheidsbloem doneren. Daarbij mag het kind ook een vrijheidswens opgeven voor de toekomst van Nederland. We hopen op duizenden, tien- en misschien wel honderdduizend bloemen.  

75 jaar vrijheid
Net als de rest van Nederland staat ook de Nationale Kinderherdenking dit jaar in het teken van ’75 jaar vrijheid’. Door kinderen in hun eigen taal aan te spreken, voelen zij zich intensief betrokken bij de boodschap. Niet voor niets groeide de Nationale Kinderherdenking in vijf jaar tijd uit tot de derde grootste herdenking van Nederland, naast de bijeenkomsten op de Dam en de Waalsdorpervlakte. De projecten worden georganiseerd in samenspraak met de gemeente Den Haag en het Nationaal Comité 4 en 5 mei. 

Investeren in de toekomst van Nederland
Madurodam laat haar bezoekers al sinds 1952 het mooiste van Nederland beleven. In de naoorlogse periode was het de plek die symbool stond voor een land dat zich weer oprichtte. Nederland herbouwde haar steden, legde spoor- en snelwegen aan en investeerde zelfs in een hypermodern vliegveld. Madurodam bouwde in het klein mee, en werd daarmee een inspiratiebron voor Nederlanders. Nog steeds verbindt Madurodam het verleden met het heden, door ons land op z’n allermooist te laten zien. En doordat we ons nadrukkelijk richten op kinderen, investeert het familiepark in de toekomst.  

Vrolijkste oorlogsmonument ter wereld
Maar Madurodam is nog veel meer dan dat. Sinds de opening is het een levende herinnering aan oorlogs- en verzetsheld George Maduro. Maduro leidde in de beginjaren van de oorlog op heldhaftige wijze een belangrijke aanval tegen de Duitsers. Na enkele jaren in het verzet te hebben gezeten, werd hij gevangen genomen en overleed hij op 8 februari 1945 aan vlektyfus in concentratiekamp Dachau. Hij kreeg postuum de allerhoogste onderscheiding die er is: Ridder 4e klasse der Militaire Willems-Orde, toegekend voor zijn bewezen moed, beleid en trouw in de oorlog. De ouders van de jonge held wilden een levende herinnering voor hun in de Tweede Wereldoorlog overleden zoon George. Zij schonken daarom het startkapitaal voor Madurodam. Dat maakt Madurodam tot misschien wel het vrolijkste oorlogsmonument ter wereld en de logische plek voor de Nationale Kinderherdenking op 4 mei.

Waarom organiseren wij een Nationale Kinderherdenking voor kinderen zoals jij?

Op 4 mei herdenken we samen alle oorlogsslachtoffers en staan we stil bij 75 jaar vrijheid in Nederland. Wat is vrijheid eigenlijk? En hoe belangrijk is het? Kinderen zoals jij hebben een belangrijke rol bij het bewaren van vrede en vrijheid in de toekomst. Daarom organiseren we op 4 mei de Nationale Kinderherdenking, bij het vrolijkste oorlogsmonument ter wereld: Madurodam. Lees meer over de nationale Kinderherdenking.